Deelnemers

Zondag 7 oktober 2012 is het feest in de Springertuin. Tijdens de 2de editie van de Springerdagen vinden er tal van leuke activiteiten plaats. Onderstaande bedrijven en organisaties werken mee.

De Kleine Baron
Soep doet altijd goed. Zeker als het is gemaakt van verse, onbespoten groente en bereid door gepassioneerde koks. Nou, bij De Kleine Baron zit je dan wel goed. Voor hun soepen gebruiken ze groente uit De Springertuin: pompoen, courgette, prei, het kan allemaal. Wat er in de tuin staat, bepaalt uiteindelijk wat er in je soepkom zit. En natuurlijk met een snee versgebakken brood; daar draaien de koks van De Kleine Baron hun hand ook niet voor om. Fijn!

© Ralph Kämena

Maaike Bertens – de Pesto Halte
Ontwerpster Maaike Bertens laat met de Pesto Halte zien hoe slowfood toch snel kan zijn. In een mobiele keuken leert Maaike hoe je zelf pesto’s kunt maken met allerlei soorten kruiden uit de vensterbank, moestuin of uit het wild. Aan het einde van de workshop heb je genoeg pesto om ’s avonds ook nog mee te kokkerellen.

De Pesto halte is ontwikkeld voor Werklandschap EET / Utrecht Manifest NO.4

Boei 26 – Varen op de Vecht
Ook dit jaar zullen de weergoden ons gunstig gezind zijn (duimen allemaal!) en kunnen we in een heerlijk nazomerzonnetje varen op de Vecht! Combineer een bezoek aan de Springerdagen met een boottochtje over de Vecht. Voor een klein bedrag varen de stuurmannen van BOEI 26 je langs de mooiste buitenhuizen aan de vecht.

Nieuwsgierig naar BOEI 26: bezoek alvast online!

Anna Brecht/ workshop ‘Schilderen met groenten’

Wist je dat je met groenten, fruit en kruiden hele mooie schilderijen kunt maken? Nee?! Nou, dat kan dus! En hoe! Anna Brecht gebruikt voor haar workshop ‘Schilderen met groenten’ alleen natuurlijk ingrediënten uit de buurt. Dit kunnen vlierbessen zijn, maar ook rode kool, bieten en wortels.

Op de Springerdagen laat Anna kinderen vanaf vier jaar oud, zien hoe dat schilderen met groenten in zijn werk gaat. Samen verzamelen ze de groenten, malen die tot sap en dan is het schilderen geblazen! Geen idee of deze techniek tot een nieuwe Picasso of Rembrandt leidt, maar dat hoeft ook helemaal niet; leuk is het zeker :-)!

The Colour Kitchen
Kleur en variatie: twee belangrijke elementen in een tuin. In een keuken en op het bord net zo. Bij The Colour Kitchen weten ze dat als geen ander. In hun keuken brengen ze mensen van verschillende achtergronden samen en leiden mensen op die naar een tweede kans in de maatschappij zoeken.

Een (h)eerlijke missie en daar kun jij op De Springerdagen de vruchten van plukken; ook dit jaar staat The Colour Kitchen weer met kraam vol lekkers op de Springerdagen.

Schets van het Springerfotodoek

Op de foto met/als Leonard Springer
Echte tuinliefhebbers kennen hem waarschijnlijk van naam vanwege de vele tuinen en parken die hij heeft ontworpen. Maar wie Leonard Springer – de ontwerper van de Springertuin – nou werkelijk was, weten maar weinigen van ons. Hoogste tijd dus om onze beroemde Nederlandse tuinarchitect te portretteren. Annemieke van Eupen, die een geoefende portret- en landschapsschilder is, heeft speciaal voor de Springerdagen Leonard Springer op het doek gezet.

Annemieke van Eupen is zondag (vanaf 14.00 uur) ook in de Springertuin aanwezig. Zij zal ter plekke kleine tekeningen maken van de tuin. De tekeningen kun je na afloop kopen in de vorm van een ansichtkaart. De opbrengst van de kaartverkoop is bestemd voor de Stichting Zuilen en Vecht, die de Springertuin beheert en onderhoudt.

Anneke Jakobs – De Mobiele IJsmakerij
Anneke leert je ijs maken zoals we dat vroeger deden. In haar Mobiele IJsmakerij maakt ze op iedere locatie een lokaal ijsje. De samenstelling hangt af van de streek en het seizoen: koe-, schapen- of geitenzuivel en smaakmakers als fruit, honing en noten. Het vriezen gebeurt op de oorspronkelijke manier: schaafijs en zout, een techniek die Marco Polo meenam uit China in de 12e eeuw. Komt dat zien & proeven!

Het Groene Bureau – duurzame en mobiele picknicktafels
Soep, brood met pesto, een versgebakken tosti en als toetje een heerlijke kop thee met huisgemaakte koekjes. Ja, op de Springerdagen denken wij ook de maag van onze bezoekers :-).

En om de eetpret nog wat groter te maken, heeft Thijs Struijk van Het Groene Bureau speciaal voor de Springerdagen duurzame en mobiele picknicktafels gemaakt. Het Groene Bureau is een netwerkorganisatie en verbindt vraag en aanbod in de duurzame marktplaats: marktonderzoek, strategisch advies, (internet)campagnes, content en (web)design, maar ook verhuur van duurzame en mobiele picknicktafels. Dat wordt dus (h)eerlijk picknicken in de Springertuin.

Jitske en Elsbeth – Lekker Uitwaaieren!
Een mooie (moes) tuin nodigt uit tot struinen en mijmeren. Haal een waaier bij Jitske en Elsbeth en ga Uitwaaieren in en rond de tuin.

Wat Uitwaaieren is?
Uitwaaieren is op pad gaan met een waaier vol inspirerende vragen, opdrachtjes en overpeinzingen. Je komt letterlijk en figuurlijk in beweging en er ontstaat de ruimte al wandelend stil te staan bij jezelf, de omgeving en jouw eigen weg. Uitwaaieren biedt je een frisse blik op jezelf en de omgeving.

Kerken Utrecht – workshop bloemschikken
Vrijwilligers van de Bethelkerk, de Jacobuskerk en de Oranjekapel verzorgen een workshop bloemschikken.

Kunstkasteel Zuilen
Kunstkasteel Zuilen is een stichting, opgericht door bewoners uit de wijk Zuilen in Utrecht, met als doel een structureel levend en enthousiast kunstaanbod in Zuilen. Kunstkasteel Zuilen helpt bij de organisatie van twee activiteiten tijdens de Springerdagen:
• De ontwerpwedstrijd van de Springertuin Sofa
• Workshop muziek maken met groente en fruit


Lucas
– demonstratie zonnedroger

Fruit en groente kun je bewaren door ze te wecken, maar drogen is ook een prima manier om de houdbaarheid te verlengen. Appels en peren zijn bijvoorbeeld erg geschikt om te drogen. En lekker dat die gedroogde fruitschijfjes zijn!

Benieuwd hoe dat drogen precies in zijn werk gaat? Zoek dan zondag 7 oktober Lucas op; demonstreert hij zijn zelfgebouwde zonnedroger. Jong en oud mag meehelpen drogen. En proeven natuurlijk ☺!


Marjolein van Wijk – Verteltheater Lievelein

Marjolein tovert met woorden. Als fee Lievelein vertelt ze spannende tuinverhalen in haar feestelijke verteltheater.


Okke Amerongen – demonstratie bijenkast

Okke is behalve webconsultant en fan van (vergeten) groente- en fruitsoorten, ook stadsimker. In de Springertuin heeft hij sinds september zijn bijenkasten staan.

Op de Springerdagen legt Okke uit wat er allemaal komt kijken bij het houden van bijen:
• Wat heb je nodig?
• Waar moet je op letten?
• Hoe leven bijen nu precies?


Omar Begali – theeschenkerij

Ook dit jaar is Omar Begali – buurtvader in Zuilen – aanwezig en zal hij heerlijke verse muntthee schenken in de moestuin van de Springertuin.

De Parel van Zuilen – terras

 

De Parel van Zuilen is een jong bedrijf in een oud gebouw. De geschiedenis gaat terug tot de 17e eeuw. We weten lang niet alles, maar er zijn verrassende ontdekkingen gedaan! De Parel van Zuilen heeft een prachtig terras aan de Vecht en in de Springertuin, geniet van een lekker drankje met uitzicht op de leuke marktkramen van de Springerdagen!


Scouting Zuilen – Springertuin Sofa

In de Springertuin komt een mooie sofa. Kinderen van groep 5 t/m 8 van basisscholen uit Zuilen helpen met het ontwerp van de Springertuin Sofa. Op 7 oktober om 13.30 uur tijdens de Springerdagen onthullen wij het definitieve ontwerp van de Sofa. De mooiste tekeningen zijn terug te zien in het ontwerp.

Vanaf 24 oktober kunnen kinderen elke woensdagmiddag tussen 13.30 en 15.30 uur bij de Scouting in Zuilen (Fortlaan 24, achter de Prinses Irenelaan) meehelpen met het mozaïeken van de Springertuin Sofa.  Docenten van Kunstkasteel en ouders zijn aanwezig voor de begeleiding.

De Springertuin tuincommissie & vrijwilligers 
Rondleiding & speurtocht
De Springertuin
is een buurttuin: bewoners uit Zuilen en omgeving helpen vrijwillig mee de tuin te onderhouden. Tijdens de Springerdagen leiden vrijwilligers je rond door de tuin. Voor kinderen is er een heuse tuinspeurtocht gemaakt.

Zin om mee te helpen in de tuin? Dat kan! Tijdens de Springerdagen kun je je opgeven als vrijwilliger. Wees welkom!

Verkoop kruiden & thee
Vrijwilligers Ingrid en Bart hebben een klein deel van de moestuin omgetoverd tot een mooie kruidentuin. Bekende kruiden zoals tijm en basilicum staan er, maar ook minder gangbare varianten als slaapmutsje, wijnruit en citroenverbena. Tijdens de Springerdagen kun je allerlei soorten gedroogde thee – en keukenkruiden ontdekken, onder andere een speciale Springertuinmelange. Mmm…

Lieke WillemsSpringertuin by night
De Springerdagen beginnen we op zaterdagavond 6 oktober met het in de spotlights zetten van de Springertuin, de feestelijke spotlights: vanaf 19.00 uur verlichten tientallen lampionnen de tuin.

Al die lampionnen en lampen zijn niet zomaar opgehangen. Nee, architect en ontwerper Lieke Willems heeft speciaal voor de Springerdagen een lichtontwerp gemaakt voor de Springertuin. Overdag is de tuin een plaatje, maar ’s avonds ook.

Advertentie